Pages

Living in the cloud


Για να αλλάξει ο τρόπος που εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε ή ενημερωνόμαστε δεν αρκεί μόνο μια τεχνολογική εξέλιξη ή καινοτομία. Αρκετά πράματα πρέπει να συμβούν και συνδυαστούν μεταξύ τους....




Ίσως να ήταν η παγκόσμια ευριζονικότητα που άφησε την google να προωθήσει το μοντέλο “working on the cloud”. Πιθανότατα συντέλεσε και η αποτελεσματικότητα των data servers της Amazon που πρώτη εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη των χρηστών και των προγραμματιστών για εύκολη και οικονομική πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, δημιουργώντας και προωθώντας το Amazon Web Servises. Ίσως ακόμα να ήταν και φυσιολογική διέξοδος του marketing που, σε μια ούτως η άλλως κορεσμένη από desktop productivity suites και εφαρμογές αγορά, έκανε την microsoft και την IBM να επενδύσουν σε λογισμικό απομακρυσμένων υπηρεσιών (SaaS - Software as a Service). 


Οι τελικοί χρήστες με τη σειρά τους, στα πλαίσια του mobility concept, το βρίσκουν όλο και περισσότερο ελκυστικό να ανεξαρτητοποιούνται από τα στενά πλαίσια του σπιτιού η του γραφείου τους και να παίρνουν μαζί τους, οπού και αν βρίσκονται, στις διακοπές, την εργασία τους, ακόμα και καθ’ οδόν, τα mail τους τα αρχεία τους, τους κοινωνικούς τους κύκλους, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουν ένα σωρό εφαρμογές. Τις περισσότερες φορές ο broswer του laptop τους ή του κινητού τους τηλεφώνου είναι το μόνο λογισμικό που χρειάζεται. 

Και το νέο hardware είναι εδώ για να υποστηρίξει την δικτύωση των πάντων και τη δικτυακή αποκέντρωση. Embedded συσκευές σε κάθε γωνία ή τσέπη έχουν σημείο αναφοράς κάποιο service στο δικτυακό σύννεφο δημιουργώντας μια τάση για παραμερισμό του κεντρικού υπολογιστή του σπιτιού ή της εταιρίας με μονό ίσως κοινό σημείο ένα modem/router που αναλαμβάνει τη δύσκολη δουλειά της ένωσης με τον “έξω κόσμο”. 

Και είναι τόσο έντονη η τάση αυτή που το frontend των λειτουργικών συστημάτων, με αργά αλλά σταθερά βήματα, παίρνει την μορφή broswer (ή μήπως οι broswers αποκτούν δυνάμεις λειτουργικού?). Η google ακόμα μια φορά έσπασε τα ταμπού και με την έλευση του Chorme OS, μια WEB διανομή Ubuntu Linux, προσφέρει στον χρήστη αυτό που κρυφά σκέφτεται... “Nothing But The Web” αφού όπως η υπερλαϊκή εταιρία αναζήτησης παραδέχεται για εμάς:...”web...where you already spend most of your computing time. So you get a faster, simpler and more secure experience without all the headaches of ordinary computers.” 

Ίσως ακόμα να μην είναι οι web εφαρμογές τόσο σταθερές, γρήγορες, cozzy και με τόσες δυνατότητες αλλά την δουλειά μου, κουτσά - στραβά, την κάνω. Και την κάνω από παντού. Την ξεκινώ στο σπίτι, την συνεχίζω στον χώρο εργασίας μου, την τελειώνω στο ταξίδι για τις διακοπές μου... 

Όχι το πρόβλημα δεν είναι η ασφάλεια, αξιοπιστία, η συνέπεια ή η ταχύτητα των εφαρμογών και των υπηρεσιών αυτών. Με αυτά έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούνται άλλοι, και όχι πολύ μακριά από τώρα, αυτά δεν θα αποτελούν προβληματισμούς. 

Το δικό μου δύσκολο έργο είναι να βάλω τα όρια ανάμεσα στην πραγματική μου ζωή και τη ζωή στο σύννεφο. 

No comments:

Post a Comment